Asansör Avan Projesi

Asansör Avan projesi Binaya kurulacak olan asansörün kullanım amacına göre kapasite, hız, kumanda ve kullanım şekli gibi temel özelliklerinin belirlenmesi için hazırlanan elektrik ve makine avan olarak ayrılan projedir.

Asansör makine avan projesinde neler bulunmalıdır?

  1. Asansör avan projesi kapağında; yapı sahibi veya vekiline ait bilgiler, projeyi yapan üyeye ait bilgiler, yapının bulunduğu yere ait bilgiler, asansör sayısı, asansöre ait tahrik cinsi, sınıfı, kapasitesi, durak adedi, seyir mesafesi, hızı, kabin ölçüleri, makine dairesinin yeri ve motor gücü yer alır.
  2. Asansör avan proje hesaplarında; bina trafik hesabı ve değerlendirme (kapasite ve sayı seçimi), binaya gelen yük hesabı, motor gücü hesabı, uygulanacak ise kuyu basınçlandırma hesabı yapılır.
  3. Asansör avan proje çizimlerinde; asansör kuyusu yatay ve düşey kesitleri, makine dairesi yatay ve düşey kesitleri, makine dairesi yerleşim planı, varsa diğer detay özellikler yer alır.

Asansör Avan Projesi;

Binaya tesis edilecek olan asansörün kullanım amacına göre kapasite, hız, kumanda ve kullanım şekli gibi temel özelliklerinin belirlenmesi için hazırlanan projedir. Ruhsat dosyası hazırlanırken dosyada bulundurulması zorunludur.

Asansör Avan projesinde Dikkat Edilmesi Gereken Esaslar;

  • Asansör Yönetmeliğinde “asansör avan projeleri mimari proje ile birlikte yapılacak ve mimari projeye esas olacaktır.” denilmektedir. Asansör avan proje ile mimari proje birbiri ile uyumlu olmalıdır.
  • Asansör avan projede kullanılan kuyu ölçüleri, kuyu dibi derinliği, makine dairesi ölçüleri mimari proje ile uyumlu olmalıdır.
  • Asansör avan projesinde mimari projeye uygun olarak, yapının özellik ve kullanım şartlarına uygun trafik hesabı yapılır. Trafik hesabında yatak odası için iki, diğer odalar için bir kişi alınarak binada bulunan insan sayısı hesaplanır.
  • Güvenlik tertibatının çalışmasıyla kılavuz raylara gelen düşey kuvvet, kuyu tabanını etkileyen güvenlik tertibatı ve tampon çarpma kuvvetleri, kuyu üstü betonunu etkileyen kuvvet hesapları yapılmalıdır.
  • Asansör motor gücü hesabı yapılmalıdır.
  • Trafik hesabı sonucu çıkan kişi sayısına göre kabin tasarımı yapılmalıdır.
  • Trafik hesabına göre seçilen asansör kişi sayısına göre, kuyu ölçüleri ve kabin ölçüleri  EN 81-1 veya EN 81-2’ (en 81-20 ve en 81-50) de verilen ölçülere uygun olmalıdır.
  • Kuyu ölçüleri, kabin ölçüleri, karşı ağırlık, kılavuz raylar, kabin ve kat kapılarının tanımlandığı asansör kuyusu yatay kesiti çizilmelidir.
  • Asansör kuyusu tabanına gelen P1 P2 kuvvetleri ile raylara gelen Pk ve Pr kuvvetlerini gösteren kesit çizilmelidir.
  • Kuyu dibi ve kuyu üstü ölçüleri ile kat yüksekliklerinin ve kabin ve kapı yüksekliğinin ve makine dairesinin gösterildiği önden ve yandan kuyu kesitleri çizilmelidir.
  • Makine dairesi çizilmelidir. Makine dairesinde en az iki adet havalandırma penceresi olmalı, makine dairesi kapısı dışarı doğru açılmalı, yangın yönetmeliğine göre kuyu üzerinden çatıya kadar çıkan en az 0,01 m² olmak üzere kuyu alanının 0,025 katı kadar bir duman tahliye bacası olmalıdır. Asansör tabya betonunun en az iki tarafının açık olması tavsiye edilmelidir. Makine dairesi içinden asansörle ilgili tesisat haricinde başka bir tesisat hattı geçirilmemelidir.
  • Motorun yerleştirileceği platform üstündeki halat delikleri ve ölçülerini gösteren kesit çizilmelidir.